top of page
Spiegel richting kerk simulatie
Spiegel richting frietkot simulatie ter
20150108 plan couleur-02
3091 Spiegelplein_dwarsesnede_1-200_nacht
Afbeelding2
Afbeelding3

Spiegelplein, Jette

 

 

Het Spiegelplein en de omliggende straten vormen een belangrijke handelspool in het noordoosten van Brussel en op zondagen ontvangt het plein één van de grootste markten van het gewest. Op andere dagen wordt het plein voornamelijk als parkeerplaats gebuikt.  Door de bouw van een parking van 199 plaatsen onder het plein komt bovengronds plaats vrij. Dit biedt de kans aan de bewoners en bezoekers van de handelskern om zich de plek te kunnen toe-eigenen. SumProject in samenwerking met Grontmij staat naast de uitvoering van de ondergrondse parking tevens in voor de heraanleg van de publieke ruimte.

 

De inplanting van de wekelijkse markt was sterk bepalend voor het ontwerp van het plein. Bomen en straatmeubilair werden zo ingeplant dat ze de organisatie van de markt niet belemmeren. Aan de zuidkant van het plein verbindt een snoer van speels ingeplante bomen de kerk met de Theodorstraat.  In deze zone worden naast het toegangspaviljoen van de ondergrondse parking eveneens zitbanken, verlichtingsmasten en fietsenbeugels voorzien. De noordkant van het plein wordt grotendeels vrijgehouden.  Hier wordt een fontein met spuitkoppen voorzien, welke op marktdagen en bij evenementen uitgeschakeld kan worden. De centraal ingeplante monumentale ronde zitbank vormt een baken binnen deze open ruimte en kan fungeren als rustpunt, zowel op marktdagen als daarbuiten.

 

Het plein wordt aangelegd in twee tinten grijze graniet.  Dit robuuste materiaal is aangepast aan het gebruik als markt en aan de vele leveringen. Verschillende legpatronen laten toe om harmonieuze subtiele nuances te creëren tussen verschillende delen van het plein.  Het ontwerp creëert zodoende zowel een functioneel, robuust plein als een plek waar het morgen aangenaam wordt om te vertoeven op een terras, op een bank in de zon of in de schaduw van de bomen met ruimte voor spelende kinderen aan de fontein. 

 

Opdrachtgever: Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Mobiel Brussel

Ontwerp: SumProject

In samenwerking met: Grontmij (engineering)

 

3091

bottom of page