top of page
1245
1244
DSC_1272a
Spa__coupes 100_AR09
bains 1890-1900_AD

Herbestemming van de Oude Thermen, Spa

 

Restauratie en uitbreiding van het Oude Thermengebouw

 

Sinds de bouw van het nieuwe Thermencomplex op de heuvels van de stad raakte het historische Thermengebouw van Spa (arch. Léon Suys - 1868) in onbruik. Dankzij de gunstige ligging naast het historisch cultureel centrum en casino (arch. Alban Chambon- 1908) en het prachtig uitzicht op de omliggende heuvels, bekleedt het gebouw van de Oude Thermen een bijzondere plaats in het stadscentrum en biedt het heel wat mogelijkheden. Het gebouw is geklasseerd en werd intussen door het Waals Gewest geselecteerd als ‘Patrimoine exceptionnel’.

​

De uitgeschreven opdracht is meerzijdig en omvat het ontwerp, de realisatie en de uitbating van het gerenoveerde Thermengebouw als multifunctioneel complex. Het project omvat aldus een luxehotel, een wellnesscentrum, een restaurant, een parking, winkels en een aantal appartementen. Het DBFM-model leidt ertoe dat de verschillende partners - ontwerpteam, investeerders, aannemers, uitbaters - nauw samenwerken voor de realisatie van het project.

​

Na afbraak van de toevoegingen wordt de historische structuur van het gebouw, symmetrisch opgebouwd rond een centrale as, gerestaureerd met het oog op de integratie van licht en transparantie in het hart van het project. De interieurs van de majestueuze inkomhal en van de salons worden in hun oude glorie hersteld. De inkom van het hotel wordt verplaatst naar de achterzijde van het gebouw, waar zich vroeger ook reeds een toegang naar de Thermen bevond. Het ‘recto-verso-principe’ van Léon Suys wordt op die manier in ere hersteld. Het bouwblok wordt geherdefinieerd doordat op de restruimte, aan de straatzijde van de Servaisstraat, opnieuw gebouwd wordt en zó in het hart van het bouwblok, tussen oud en nieuw, een patio gerealiseerd wordt.

​

Technisch gezien is het respect voor de watertafel (beschermd brongebied voor drinkwater) een grote uitdaging, gezien het programma denser wordt en meer ondergrondse ruimte benodigt dan in de historische situatie. Een nauwgezette afweging van alle reële behoeften en een aangepaste fundering -  in functie van het zeer zure grondwater - zijn hierbij bepalend.

​

De herbestemming van het historische Thermengebouw is een duurzaam project. Het project brengt op die manier het oude prestige en de symbolische betekenis van de Thermen in het historische stadscentrum terug in een vernieuwde, duurzame visie voor de 21ste eeuw. En, parallel met de herbestemming van de historische Thermen werd een procedure opgestart voor een internationale, seriële nominatie tot UNESCO-Werelderfgoed beter gekend als de “Great Spas of Europe”.

 

Opdrachtgever: Stad Spa

Investeerder: Foremost Immo

Ontwerp: SumProject - Barbara Van der Wee Architects

Engineering: Arcade Engineering

Exploitant: Meritsa Group

Advies: Matriciel - Greisch

​

3170

bottom of page