top of page
Crematorium Kortrijk
Crematorium Kortrijk
Crematorium Kortrijk
Crematorium Kortrijk
Crematorium Kortrijk
Crematorium Kortrijk

Crematorium "Uitzicht", Kortrijk

 

 

Op het Hoog in Kortrijk glijdt de blik over het landschap tot in de vallei. De geometrie van dat landschap vindt een aanzet in de begraafplaats ontworpen door de Italiaanse architect Bernardo Secchi. Het crematorium maakt deel uit van dit landschap. Het is ingepast in de geometrie van het landschap en ligt half ondergronds ten opzichte van de naastgelegen rijweg.

 

Het publiek betreedt het gebouw langs een zachte helling die naar de open patio leidt. De architecturale wandeling brengt de bezoeker van de foyer met een gekaderd uitzicht op het landschap tot aan het auditorium. Boven de ceremoniële plek valt natuurlijk licht door de horizontale beglazing in het verhoogde plafond. Een nauwe wandelgalerij met weids zicht op het landschap begeleidt het publiek weer weg uit het gebouw en sluit aan op het ceremoniegebouw van de begraafplaats.

 

Kenmerkend voor het gebouw is zijn ingetogen sfeer en zijn natuurlijke overgangen tussen binnen en buiten, tussen intimiteit en open ruimte, tussen de plankenbekisting van het naakte beton buiten en de sobere maar warme materialen binnen.

 

Aan het andere einde van de keermuur, 200 meter verwijderd van de inkom, is het vertrekpunt van een tweede circuit met het technische gedeelte van het crematorium. Ter hoogte van de kantoren voor de administratie komen het technische en het publieke circuit met elkaar in aanraking. Midden in het gebouw bieden twee patio's een verstild contact met buiten.

 

De gladde dekstenen volgen de contouren van het gebouw en het reliëf van het landschap. Ze benadrukken het horizontale karakter van de site. De massa en de verticaliteit van de gebouchardeerde schouw staat in contrast met de integratie van het crematorium in het landschap.

 

Opdrachtgever: Psilon, crematoriumbeheer Zuid-West-Vlaanderen

Ontwerp: Souto de Moura Arquitectos Lda - SumProject 

In samenwerking met: AfaConsult (stabiliteit), Ingenium nv/ EPB-SCT (technieken), Daidalos Peutz (bouwfysica), Dirk Vandekerkhove (landschap), Antea (ovens & filters)

 

3010

bottom of page