Masterplan BOZAR, Brussels

 

 

The Centre for Fine Arts by architect Victor Horta was inaugurated in 1928. In 1977, the building was given the status of protected monument. As a result of the master plan, drawn up by Prof. Barbara Van der Wee, in 2004 the Centre decided to carry out a thorough renovation in different phases. The objective is to tailor the infrastructure to current standards as well as to restore the circulation and structure in accordance with the original design of Victor Horta.

 

The project, which was carried out in two phases (north phase and south phase), focuses mainly on the renovation of the roofs, the integration of technical equipment and the restoration of the exhibition spaces below.

 

The ambitious renovation project of the roofs is essential for the restoration and revitalisation of the Centre for Fine Arts as an important cultural institute in our country. To achieve optimal efficiency of the exhibition spaces, the renovation of the roof uses the most innovative technology as regards sustainability, thermal performance, natural light penetrations and control, climate control and acoustics. The specific historic context and functional requirements for the exhibits are taken into account, for instance in the way of a managed natural light level through adjustable blinds, the possibility of complete darkness, constant temperature and humidity, etc.

 

During the renovation works, special attention was given to the invisible integration of all technical equipment in the exhibition spaces, so that they can be fully restored to their original state. The use of the spaces was conceived neutrally and flexibly so that with each new exhibit, the spaces can be adjusted to the needs of the exhibitor.

 

At the same time, as the second phase of the works, the former brasserie was restored. The original state of the dining room was largely re-established but the kitchen, the catering zone, circulation and technical equipment was adjusted to current needs and norms.

Sum was closely involved in supporting the drafting and completion of the master plan. In addition, Sum was as subcontractor for Barbara Van der Wee Architects, actively involved in the design of the plans, the construction file and the construction site follow-up of both renovation phases.

 

Client: Paleis voor Schone Kunsten (user), Regie der Gebouwen (owner)

Concept: Barbara Van der Wee Architects - SumProject

In collaboration with: Ingenium nv (HVAC), Ney & Partners (structure), Daidalos Peutz (building physics/acoustics)

 

3070