Woonproject Zandberg, Gent

 

 

Voor het project Zandberg bouwde Sum twaalf appartementen op de plaats van het voormalige rusthuis "De Cleene Pelicaene". Daarnaast werd een nieuw trappenhuis en nieuwe lift in het naastliggend Hotel van der Meersche opgetrokken. De bestaande constructie uit 1950 had drie gevels: een pleingevel aan de Zandberg, een straatgevel aan de Ursulinenstraat en een tuingevel aan de historische binnentuin. In de nieuwbouw komen appartementen met twee en drie slaapkamers verdeeld over vijf bouwlagen.

 

Om de grootschaligheid (of schaalbreuk) van de bestaande pleingevel te vermijden, wordt de nieuwe gevel aan de Zandberg gebouwd volgens een traditioneel perceelritme en op verschillende bouwlijnen: de plint met opgaande gevelvlakken in pleisterwerk sluit aan op de bouwlijn van de historische panden met hun 18de-eeuwse trapgevels en volgt de natuurlijke knik van de huidige bouwlijn. Reliëf wordt bekomen door een tweede, verdiept liggend gevelvlak in pleisterwerk. Tussen deze twee bouwlijnen krijgen de terrassen met glazen borstweringen vorm. Een zich terugtrekkende dakverdieping met kroonlijsten volgt de derde bouwlijn.

 

Om de integriteit van de historische binnentuin en de uniformiteit van de binnengevels te bewaren, wordt de huidige tuingevel vervangen door een gelijkaardige constructie met gelijke ritmering en gelijke kroonlijsthoogte. De inkijk op de binnentuin wordt beperkt door het openwerken van de traveeën, het verdiepen van de beglazing en het in terrasvorm opbouwen van de twee dakappartementen.

 

Voor de straatgevel op de hoek van de Zandberg en de Ursulinenstraat werd gestreefd naar transparantie in functie van het perspectief vanaf de Zandberg en de Baaisteeg. De nieuwe, verlaagde gevelhoogte werd bepaald in functie van de straatbreedte en de tegenoverliggende kroonlijsthoogtes.

 

Opdrachtgever: Sandhill nv

Ontwerp: SumProject

 

2072