Wintercircus Gent - renovatie tot multifunctioneel gebouw, geïntegreerd in nieuw

stadsdeel ‘De Krook’

 

De renovatie van het Wintercircus, de voormalige Garage Mahy, maakt deel uit van het grootschalig stadsvernieuwingsproject ‘De Krook’. Deze nieuwe ontwikkeling aan een bocht (‘krook’) in de Schelde bundelt kennis, cultuur en innovatief ondernemerschap; het vormt een ontmoetingsplek voor alle Gentenaars. De wijk huisvest de wijk daarnaast ook de nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren van de Universiteit Gent en IMEC, een café en groenzones. Het project van de renovatie van het Wintercircus zelf omvat rond de vroegere circuspiste - nu een openbaar binnenplein - diverse ruimten voor nieuwe economische en sociale functies maar ook een ondergrondse concertzaal, een café en een dakrestaurant.

Het Wintercircus is een gebouw met een bewogen geschiedenis. Het oorspronkelijke wintercircus, opgericht in 1894, ging in 1920 in vlammen op. Na de heropbouw, in 1923, konden 3.400 toeschouwers genieten van circusvoorstellingen, revues, variétéprogramma’s en filmvoorstellingen. In 1947 werd het gebouw gebruikt als autogarage door de familie Mahy. Het volledige circusinterieur ging hierbij verloren en er werd een nieuwe betonconstructie met een systeem van hellingen opgetrokken. Op die manier konden auto’s tot helemaal boven rijden. Dankzij Mahy’s indrukwekkende collectie oldtimers werd het gebouw een begrip in Gent en daarbuiten. In 1978 sloot de garage haar deuren en raakte het gebouw in verval. Het gebouw stelde af en toe nog haar deuren open voor culturele activiteiten (tentoonstellingen, lichtfestival,...) en bleef aldus in het stedelijk geheugen aanwezig.

SumProject en ‘Baro architectuur’ werden in 2016 aangesteld voor de uitvoering van de renovatie van het Wintercircus. Het project wil zich volledig in het stedelijk weefsel integreren. Aan het middenplein, de vroegere circuspiste, dat opgenomen wordt in het stedelijk voetgangersparcours naar de nieuwe stadsbibliotheek ‘De Krook’, komt ‘natuurlijk’ een café, dat voor de stedelijke animatie zal zorgen. Onder dit middenplein, werd een ondergrondse concertzaal voor een 500-tal personen gerealiseerd, een project dat mede tot stand kwam met het Kunstencentrum ‘Vooruit’. Op de verschillende niveaus worden ruimtes ingericht voor economische en sociale functies. En op het dak  voorziet het project een panoramisch restaurant en bijhorend terras…

Het verwarmingssysteem is CO2-neutraal. Door middel van een BEO-veld (Boorgaten Energie Opslag) wordt de temperatuur van de bodem gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen. Dit draagt ook bij aan de ambitie van Stad Gent om tegen 2050 een klimaat neutrale stad te zijn.

 

                                             

Opdrachtgever: Sogent - Autonoom Gemeentebedrijf Stad Gent

Concept en architectuur: Atelier Kempe Thill - SumProject - Baro Architectuur 

Studiebureau: VK Engineering

Beelden: © Wouter Rawoens

 

3150