top of page
Piramiden2
6209 Vergrijzing Kust (7)
6209 Vergrijzing Kust (5)
6209 Vergrijzing Kust (3)

Migratie onderzoek senioren, West-Vlaanderen

 

 

Uit migratieanalyses voor de kuststreek van het Provinciaal Steunpunt Sociale Planning van de provincie West-Vlaanderen blijkt dat 80-plussers een afwijkend verhuispatroon laten optekenen. Ze lijken na verloop van tijd naar hun streek van herkomst terug te keren. Een reden voor het provinciebestuur om dit vraagstuk in detail te bekijken en na te gaan welke consequenties dit heeft voor het woon- en zorgbeleid in de kustgemeenten.

Drie onderzoeksvragen werden gesteld.

 

  • Hoe zien de verhuisbewegingen aan de kust eruit, en in het bijzonder die van 80-plussers?

  • Als ouderen verhuizen wat zijn dan hun verhuismotieven, hun motivatie voor locatiekeuze, hun woonwensen, eventuele verhuisintenties en hun woon- en zorgverwachtingen?

  • Welke repercussies heeft dit alles voor de woonmarkt en de zorgsector in de kustgemeenten?

 

Om deze vragen te beantwoorden werden statistische gegevens in detail bekeken en werd een enquête gehouden bij zowel gepensioneerden als mensen die in de woon- en zorgsector werken. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het boek “Ook de aangespoelden blijven. Woon- en zorgperspectieven van pensioenmigranten aan de kust.” De "aangespoelden" is een begrip waarmee pensioenmigranten en tweedeverblijvers aan de kust naar zichzelf verwijzen. Het fungeert als geuzennaam en wordt zowel door "locals" als pensioenmigranten in de mond genomen.

 

http://www.maklu.be/MakluEnGarant/BookDetails.aspx?id=9789044132977

 

Opdrachtgever: Provincie West-Vlaanderen

In samenwerking met: Housing and Urban Studies, KULeuven; Faculteit Mens en Welzijn, HoGent

 

6209

bottom of page