Protect, Brussel

 

 

De opdrachtgever, Protect nv., heeft er duidelijk voor geopteerd om "binnenstedelijk" verweven te blijven, in een typisch Brusselse gemeente - en zich dus niet terug te trekken in een klassieke kantooromgeving - en heeft daarbovenop nog gekozen om het kantoorgebouw intern te vermengen met wonen, via een 8-tal mooie en zelfs riante appartementen.

 

Het is een overtuigde en duidelijke keuze en deze heeft geresulteerd in een markant gebouw, dat zich op deze drukke hoek sterk markeert en nu reeds is verweven met stedelijk groen. Binnenstedelijk leven mag nooit herleid worden tot verstarrende mono-functies - zie die vreselijke kantoorwijken die ‘s avonds volledig leeglopen en luguber worden - maar moet zich respectvol en menselijk verweven met wonen, werken, ontspannen,… beleven.

 

Dit gebouw wenst van dit stedelijk inzicht een oprechte en boeiende illustratie te zijn.

Het gebouw aan de Jetsesteenweg werd volledig gesloopt en hier werd een nieuwbouw opgetrokken. Het gebouw aan de Vandernootstraat is volledig gerenoveerd en heringericht, en verhoogd met één verdieping.

 

Deze binnenstedelijke nieuwbouw, verbouwing en renovatie van bijna 1.000 m² kantoorruimte en 8 appartementen (samen ongeveer 800 m² - en de meeste met terras ) ontwikkelt samen met een ingenieuze binnentuin verbluffende werk en woonkwaliteiten. De gevelmaterialen in natuursteen en zinkbekleding maken deel van een gerichte duurzame keuze, alsook de bewuste bouwfysische optimalisatie met gebruik van passieve zonnewering.

 

De strategische ligging levert een zeer goede ontsluiting voor alle vervoer met vlakbij de Leopold II-laan, het metrostation Simonis, en op wandelafstand het Rogierplein en Noordstation.

 

Opdrachtgever: Protect nv

Ontwerp: SumProject

In samenwerking met: Ingenium nv (technieken), Daidalos Peutz (bouwfysische studie)

 

3146