top of page

Herwaardering Rijke Klarenklooster | Brussel

Na de verwoestende brand van 1989 was er onduidelijkheid over de klassering van de Vicarissenvleugel van het voormalig Rijke Klarenklooster, gelegen in de Sint-Gorikswijk, hartje Brussel. Sum heeft de AOP begeleid in de procedure die geresulteerd heeft in de definitieve klassering van de Vicarissenvleugel op 24 februari 2020.

Op initiatief van de bestaande gebruikers en eigenaars is dan een haalbaarheidsopdracht gedefinieerd waarbij de verschillende herbestemmingen afgetoetst werden.

Gaandeweg heeft de Sant’Egidio gemeenschap, die zich inzet voor de daklozen en de armsten uit onze maatschappij, haar interesse betoond voor de site. Deze nieuwe impuls gaf aanleiding tot een aanvullend haalbaarheidsonderzoek.

Op tafel liggen diverse scenario’s waarbij in de Sint-Kristoffelvleugel, bijvoorbeeld, op het gelijkvloers vergaderzalen voorzien worden en op het eerste verdiep wooneenheden. In de vleugel van de Vicarissen zou dan op het gelijkvloers een eetzaal komen en op de eerste verdieping een lees- / vergaderzaal...

Momenteel wordt de Vicarissenvleugel reeds asbestvrij gemaakt en bereiden we de indiening van de vergunningsaanvraag tegen eind 2021 voor.

 

Opdrachtgever: AOP, Kerkfabriek, Sant’Egidio

Studieteam: SumProject + B. Van der Wee Architects

93642

bottom of page