Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Brussel

 

 

De Janletvleugel van architect Emile Janlet werd gebouwd tussen 1898 en 1905 als uitbreiding van de Kloostervleugel, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen sinds 1891 was gehuisvest. In de loop van de 20ste eeuw zorgden verschillende verbouwingen ervoor dat de logica van het oorspronkelijke museum danig was verstoord.

 

Het restauratieconcept dat door Sum werd uitgewerkt, is gebaseerd op het herstellen van de architecturale logica van het gebouw, gekoppeld aan een organisatie van het gebouw volgens een hedendaags museaal en wetenschappelijk concept. Zo werd het museumcircuit in de Janletvleugel geoptimaliseerd. De bekende Iguanodons van Bernissart kregen een nieuwe opstelling in zaal 1 en de gradinzaal op de tweede verdieping werd opnieuw in gebruik werd genomen als tentoonstellingsruimte. Daarnaast werd het museale parcours uitgebreid door de bouw van nieuwe trap- en liftverbindingen. Ook werd de brandveiligheid van het gebouw verbeterd en de toegankelijkheid voor mindervaliden gegarandeerd.

 

Behalve de museale inrichting van de publiek toegankelijke ruimten werd ook het onderzoekscentrum in de Janletvleugel gereorganiseerd. De archiefruimtes en laboratoria in de kelderverdieping werden geoptimaliseerd en aangepast aan de noden van het onderzoekscentrum. Er werd ook naar gestreefd de publieke stromen en de onderzoeksstromen in de vleugel optimaal te reorganiseren.

 

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

Ontwerp: SumProject

In samenwerking met: Bureau d'Études Greisch sa (stabiliteit), Ingenium nv (technieken)

 

1201