462081_541915295838351_180744958_o_edited
10275410_804241709605707_2458785171825523040_o
10959926_983863648310178_3426109194519535612_o
boekentoren43_edited
basissnede
10015132_804242019605676_3971456305349166807_o

Restauratie van de ‘Boekentoren’, Gent

 

Renovatie van de bibliotheek van de Universiteit Gent

 

De opdracht voor de restauratie van de ‘Boekentoren’ van de Universiteit Gent en het voormalig Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde, een meesterwerk van architect Henri Van de Velde (1863-1967), werd door het projectteam gewonnen na een internationale wedstrijd via de ‘Open Oproep’ van de Vlaams Bouwmeester.

 

Toen hij de opdracht in 1933 kreeg, dacht Van de Velde meteen aan een toren als boekenmagazijn. Voor de definitieve versie van zijn betonnen Boekentoren, een constructie van 64 meter hoog met vier kelderverdiepingen, twintig verdiepingen en een imponerende belvédère, kon Van de Velde rekenen op de know-how van zijn collega’s Gustave Magnel, specialist in gewapend beton, en Jean-Norbert Cloquet. De keuze voor beton was een uiting van moderniteit, nog geaccentueerd door een voor ons land innoverende techniek van glijdende bekisting. In 1947 was het gebouw met een totale oppervlakte van ca 20.000m² volledig afgewerkt. Dit gebouw, dat 48 km boeken- en tijdschriftenrekken bevat evenals tal van lees- en archiefzalen en kantoren en aldus de centrale bibliotheek van de Universiteit vormt, werd op 1 juli 1992 beschermd als monument.

 

Het restauratieproject voorziet in een uitvoering in 5 fasen. De werken werden opgestart in 2011. De eerste fase betrof de nieuwbouw van een ondergronds depot waarbij de collectie in ideale omstandigheden kon worden bewaard en de weg opengelegd werd voor de volgende fasen.

 

Voor de restauratie van het beton werd, in overleg met binnen- en buitenlandse experts, grondig onderzoek gevoerd naar de oorsprong van de schade, naar diverse herstellingstrategieën en werden testopstellingen voor betonverwijdering aan de oppervlakte en voor een nieuwe aanstorting tegen het geveloppervlak uitgewerkt. Ook voor de renovatie van het buitenschrijnwerk werd diepgaand onderzoek verricht om een hoogwaardige, dubbele beglazing te ontwikkelen die beantwoordt aan de originele profilering.

 

SumProject staat binnen het ‘Ontwerpteam Boekentoren’ in voor de vergunningsaanvraag en de volledige uitvoeringsstudie van de werken.

 

Opdrachtgever: Universiteit Gent, Directie Gebouwen en Facilitair Beheer

Ontwerp: 'Ontwerpteam Boekentoren’ met daarin Robbrecht en Daem architecten, SumProject architecture & engineering, B. Van der Wee Architects, Architectenbureau Baro, Greisch engineering, VK Engineering, Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau

 

3038