top of page
Bastin&Evrard_StCyr_fev11_2
Bastin&Evrard_StCyr_fev11_3
Sum_StCyr_april07
Bastin&Evrard_StCyr_fev11_5
Bastin&Evrard_StCyr_fev11_1
Bastin&Evrard_StCyr_fev11_4

St. Cyr Herenhuis, Brussel

 

 

Het Saint-Cyr Herenhuis (1903), gelegen aan de Ambiorixsquare - waar men een omvangrijk concentratie van Art Nouveaugebouwen van Brussel kan bewonderen, is één van de kroonstukken van het Brussels erfgoed. Het gebouw, dat in opdracht van kunstschilder Georges de Saint-Cyr door architect Gustave Strauven ontworpen werd, is sinds 1988 beschermd. Het Saint-Cyrhuis is opgebouwd rond een centrale trap met verticale lichtinval. 

 

De woning werd volledig georiënteerd naar het park en werd om die reden volledig transparant opgebouwd door middel van een fijn uitgewerkt decoratief metaalwerk en een licht, sierlijk buitenschrijnwerk in hout. Bovenaan eindigt de gevel in een groot, rond, oosters aandoende oculus, bekroond met een sierlijk smeedijzeren decorstuk.

 

Sum heeft van de eigenaar de restauratieopdracht voor de voorgevel gekregen. In een eerste fase wordt de stabiliteit van de monumentale voorgevel -die duidelijk te lijden heeft onder waterinsijpeling, metaalcorrosie en verzakkingen- aangepakt. In een volgende fase wordt de gevel gerestaureerd, rekening houdend met het materiaalgebruik en kleurenschema van het oorspronkelijke ontwerp.

 

Opdrachtgever: MOVAST nv

Ontwerp: SumProject

In samenwerking met: Origin Architecture & Engineering (stabiliteit)

 

3044

bottom of page