top of page

La MéMé - Who cares?


Between the 22nd of June and the 18th of September BOZAR, the Centre for Fine Arts- Brussels is welcoming the exhibition 'Atelier d'Architecture Simone & Lucien Kroll - Engaged architecture'. On the 8th of September there will be a Summer Bar -'The Genius of La MéMé' - specially devoted to 'La Maison des Médicins'.Our president, Paul Lievevrouw, has been asked to contribute with a short reflection on 'La MéMé'.

More information on the exhibition? bozar.be

 

“ 'La Maison des Médicins' beter bekend als 'La MéMé' is een gebouw dat de tijdsgeest voorop loopt en visualiseert. En het is nu nog steeds een baken van vernieuwing en een blijvende oproep tot de participatiegedachte ‘bottom-up’. Na de modernistische periode was ze de aanzet van een andere ontwerplogica en methodiek. Lucien Kroll, met zijn bijzondere spiritualiteit en 'creative thinking', creëerde hier een sterk ruimtelijk resultaat.

Naast La MéMé denk ik evenzeer aan het zwembad in Oostende van de hand van Paul Felix en Jan Tanghe. Het is onbegrijpelijk dat, bij de geleidelijke verwording van deze jonge monumenten als ankerplaatsen van het geheugen en het stadsbeeld, deze gebouwen - omwille van secundaire en oplosbare problemen - bedreigd worden in hun fysiek bestaan.

Brussel zal toch het drama van het 'Volkshuis' van Victor Horta niet herhalen…”

Prof. Arch. Paul Lievevrouw

Voorzitter SumProject+SumResearch


bottom of page